BejelentésHa három madár lennék, felülről láthatnám azt, ahogyan magam alatt repülök.
Mit teszel, ha látod, hogy egy védett állat eszik egy védett növényt?

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Keresés a honlaponÜzenőfal


Név:

Üzenet:

Douglas Adams - Galaxis útikalauz stopposoknak


  Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban, ott ahol a madár se jár, és a kurta farkú malac túr, élt egy földlakó, akit Arthur Dent-nek hívtak. Nagyjából így indul a történet, és most lássuk, hogyan folytatódik.
  Arthur Dentnek rossz napja van. A házát egy gyorsforgalmi út építése miatt lerombolják, megtudja, hogy a legjobb barátja egy másik bolygóról jött, és mindennek tetejébe a Földet egy hiperbekötőút építése miatt néhány percen belül megsemmisítik. Dent a legjobb barátja, Ford Prefect segítségével az utolsó pillanatban lelép egy űrhajóval, és ezzel kezdetét veszi a fantasztikus űrodüsszeia. Kalandjai során Dent nagy hasznát veszi a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvnek, amely minden tudás és bölcsesség tárháza.
  Douglas Adams 1978-ban először rádiójátékként villantotta fel ezen történet részleteit, majd rá egy évre már regény formájában is kapható volt a mű. A BBC már a 80-as évek elején a televíziók képcsőire varázsolta a Galaxis útikalauz stopposoknak eseményeit filmsorozat formájában, mely nemrég, 2005-ben kicsit átalakítva, széles vászonra is felkerült. Ennek a hírnek talán sokan örülnek, de lehet, hogy még többen nem, ugyanis ez a fajta humor - nevezzük angol humornak - nem sok ember számára nyerő. Nekem tulajdonképpen semmi bajom vele, hiszen nagyon jókat derültem annó Galla Miklós poénjain, és a Gyalog Galopp, vagy a Brian Élete is hasonló stílusban készült, azonban a Galaxis útikalauz stopposoknak filmváltozata ( éles ellentétben a regénnyel), valahogy nem nyerte el tetszésemet.
Nem kizárt persze, hogy bennem van a hiba, de úgy gondolom, ez a film csak a történetet ismerő fanatikusok számára élmény (ráadásul nekik sem feledhetetlen), a többieknek pedig kimondottan felejthető. Nem mondom, hogy nem mosolyodtam el egyszer-kétszer a film kissé furcsa poénjain, de ez édes kevés egy vérbeli vígjátékhoz képest, amin az ember gyakorlatilag egyfolytában röhög, és szinte nem is lát a saját könnyeitől. Egyedül a kis töklámpafejű, állandóan depressziós robot tetszett, aki mindig csak panaszkodik mindenkinek, mert senki sem használja ki a hatalmas fejében levő tudást.
  A titokzatos űrlények, a Vogonok azért pusztították el a Földet, mert a Galaxis külső kerületeinek fejlesztéséhez elengedhetetlen hiperűr-bekötőutat szerettek volna építeni, aminek sajnos útjában volt szeretett bolygónk. Azonban Arthur Dent egy csoda folytán megmenekül, ugyanis kiderül, hogy barátja Ford Prefect szintén űrlény, és egy ügyes ujjmozdulattal (amit a Földlakók stoppolásnak neveznek) felteleportálja magát és Dent-et a Vogonok űrhajójára. A Vogonok persze nagyon gonoszok és aljasak, ezért percek alatt kihajítják a két potyautast a kietlen és hideg világűrbe, akiknek így nem sok esélyük maradt a túlélésre (időben meghatározva pontosan 30 másodperc). De szerencsére éppen arra jár egy űrhajó, aki felveszi az űrben lebegő két stoppost, ezzel megmentve őket a biztos haláltól. A Galaxis útikalauz stopposoknak tulajdonképpen egy könyv, amely segítséget nyújt a főhősöknek a kalandjuk során felmerülő problémák megoldására. A könyv legfontosabb támpillérei, és egyben alapjelszavai a következők:


1. Ne ess pánikba!
2. Ne lepődj meg semmin!
3. Légy készen mindenre!
4. Mindig legyen nálad egy törölköző!


  A kalandok sora persze itt nem ér véget, de talán kedvcsinálónak ennyi elég is lesz, hogy meg se állj az első könyvesboltig. Nem mai darab, de aki kihagyta, sürgősen pótolja! Akinek megtetszett az alaptörténet és fanatikus rajongó, az úgyis megnézi a filmet is, akinek pedig nem tetszik, talál magának más elfoglaltságot. Jómagam inkább a könyvre esküdnék, a filmre gondolva - ha élhetek Pély Barna szavaival - zárszóként azt mondanám: ez most nem jött át!


 Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!